Krešimirova 8/2
51000 Rijeka
tf: 051 213-363 (srijeda 17 – 20)
e-mail:drustvo.gorana.rijeka@ri.t-com.hr

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mada se i sam izvršni odbor muči s nabavkom  materijalnih sredstava, kada god smo u mogućnosti pružamo pomoć  neprofitabilnim aktivnostima vezanim za Gorski kotar. Iako su to minimalne pomoći, smatramo da su ipak dobrodošle. Donirali smo  nabavku mamografa za kvalitetniji pregled i prevenciju bolesti kod  Goranskoh žena, Čitaonicu u  Kutima, te nastupe Goranskih sportaša, pisaca...
Svakako  ovdje trebamo  naznačiti i suradnju s  Društvom Gorana "GORANIN" iz Zagreba s kojom uspješno surađujemo već niz godina, s ciljem  što boljeg predstavljanja  sveukupnih Goranskih vrijednosti  što šire u zemlji i izvan nje. Svojim aktivnostima nastojimo učlaniti što više  novih članova, jer ne zaboravimo  Udruga i ima prioritetni zadatak okupiti što više  Gorana i ljubitelja Gorskog kotara.  I sam iznos članarine je u toj funkciji.

ČITAONICI U KUTIMA DONIRALI SMO KOMPJUTER

Poznato je da u skladu s našim mogućnostima rado pružamo podršku i pomoć društvenim i kulturno sportskim aktivnostima u Gorskom kotaru. Ponekad je to učešće u nabavci medicinske opreme, zatim u literarno izdavačkim te sportskim nastojanjima društava i pojedinaca.
U malom goranskom selu Kuti pokraj Brod Moravica djeluje jedna od prvih seoskih knjižnica . Naše društvo već duže vrijeme uspješno surađuje s vodstvom te male ustanove. Nekoliko puta uspješno smo prikupili i predali im veći broj knjiga. Znajući za činjenicu da je ažuriranje knjižnog fundusa a posebice ažurno vođenje čitaonice danas gotovo nemoguće bez računala potrudili smo se nabaviti kompjuter i darovali ga čitaonici u Kutima. Mada polovan, kompjuter sadrži neophodan osnovni software i opremu primijenjivu za potrebe čitaonice.
Samu predaju kompjutera obavili smo u nazocnosti novinara-dopisnika Novog Lista uprostoru čitaonice u Kutima, 22. 06. 2005. Radost ovog dogadaja , osim voditelja čitaonice gospodina Štajduhara te predsjednika Društva Darka Severa, predsjednika Skupštine Ivice Kovačevića te povjerenika za kulturu Željka Delača svojom je nazočnošću uveličao predsjednik Općine Brod Moravice gospodin Dragutin (Darko)Crnković. On je prigodnim riječima zahvale istakao značaj čitaonice, osvrnuvši se na korisnost poklona- racunala za njen rad .

RIJEKA, SUBOTA 8. SIJECNJA 2O11.
Maglovito prohladno jutro, neveselo za planirani obilazak onemocanih osoba oboljelih od multiple skleroze Gorskog kotara.
Velikom radošcu sastale smo se Stanka Bušljeta, Vazmoslava Svetlicic sa predsjednicom Društva gorana Rijeka Mirjanom Racki u Delnicama i krenule prema planu, put Mrkoplja i dalje.
Osjecaj radosti uz veliku odgovornost da tim osobama urucimo novcane priloge uz cestitke za Novu godinu, donirane kulturnim aktivnostima Društva gorana Rijeka. Humanitarni koncert „Zvuci goranskoga kraja“ u HKD Sušak 22. Rujna 2010. god dobrovoljnim nastupima heligonkaša, kulturno umjetnickih društava našeg karaja, te posjetitelja priredbe imale smo cast uruciti baš mi,
•  Ljiljani Fak, Mrkopalj
•  Franjo Florijan, Stara Sušica
•  Miroslav Ružic, Stari Laz
•  Natalija Kajfež, Delnice
•  Miroslav Stojnic, Delnice
•  Mladen Šnajdar, Delnice
Sve obitelji vrlo su nas srdacno docekale, kapnule su i suze radosnice. Tople, srdacne susrete nije moguce zaboraviti kao ni ugodne, tople i uredne kucne ambijente gdje se uz maksimalnu pažnju obitelj hrabro i dostojanstveno bore sa svojim tegobama.
Ulogu koju smo obavile ispunila me velikim zadovoljstvo, za poklonjenu pažnju i ljubav onima koji su nas ocekivali i sa molbom da ih u buducnosti nikada ne zaboravimo.

Skromnim prilogom za što brži i lakši oporavak donirali smo i Jelenu Mlinac iz Brod Moravica, te Udrugu „Leptir“ iz Delnica.

HVALA DA NAS NISTE ZABORAVILI
            Poznato je da Društvo Gorana Rijeka godišnje organizira humanitarni koncert za oboljele od multiple skleroze Gorskog kotara.  Svi sudionici koncerta „Zvuci goranskog kraja“, kao i iznimni gosti, zaslužuju informaciju tko su korisnici prikupljene dionacije ,oboljeli od multiple skleroze Gorskog kotora koji ovise o tuđoj pomoći. Donaciju smo uručili 3. Studenog 2011. godine.
            Sastale smo se sa predsjednicom Mirjanom Rački, Bušljeta Stankom i krenule prema dogovorenom planu.
            U Delnicama smo posjetile tri obitelji oboljelih koje su nas vrlo srdačno dočekali s riječima: „Hvala da nas niste zaboravili“
            Iz Delnica put nas vodi kroz prekrasan krajolik do Mrkopljai radujemo se dolasku u kuću obitelji Ljiljane Fak. Ulaskom u kuću dočekuje nas ista rečenica „Hvala da nas niste zaboravili“. Put nas vodi u obitelj Franje Ružića iz Starog laza. Gospođa Marija osamdesetogodišnjakinja nas iznenađuje svojom inteligencijom i snalaženjem u tegobama.  Hrabro obavlja i svesrdno pomaže suprugu. Opet ista rečenica „Hvala da ste došli, da nas niste zaboravili“.
            U Staroj Sušici smo također iznenadile obitelj Franje Florijana.Također nevezani iskreni razgovor i zadovoljstvo susreta.
            U Vrbovskom smo posjetile obitelj mlađeg Marijana. Kratak razgovor u prvom susretu i velika zahvala na odlasku.
            Obitelji koje smo posjetile nose veliki teret koji obavljaju s puno ljubavi i razumijevanja prema oboljelom članu.
            Posjet i boravak u tim obiteljima u toplom iskrenom razgovoru budi radost i zadoivoljstvo. Na uručenim donacijama se najsrdačnije zahvaljuju, a pratili su nas izrazima, „Dojdite nam opet“ i „Hvala da nas niste zaboravili“.

Slavica Svetličić